Henvendelse til energiministeren efter fællesmøde -- og hans svar

Opdatering pr. 10. august 2012

Ministeren har nu svaret på nedenstående henvendelse. Svaret kan ses her. Det var som ventet ...

 


 

Den 26. juni 2012 blev der atter afholdt et møde mellem repræsentanter for E.ONs forskellige forsyningsnet. Mødet blev, med SFLs bestyrelse som vært, afholdt i Slagslunde Forsamlingshusklubs lokaler.

Der blev drøftet forskellige former for fortsat samarbejde mod E.ON, og man vedtog bl.a. en fornyet henvendelse til Energiminister Martin Lidegaard.

 

Henvendelsen lyder således:

 

Til Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard.
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
Stormgade 2-6
1470 København K.
 
27.6.2012
 
Repræsentanter for fjernvarmebrugerne i Gørløse, Hjortekær, Skævinge, Slagslunde og Ørslev-Terslev mødtes tirsdag den 26.6.2012 for at drøfte vor fælles håbløse situation som stavnsbundne kunder hos energiselskabet E.ON.
Vi drøftede den manglende forståelse for den økonomisk alvorlige situation, som E.ON med sine skyhøje varmepriser har sat sine kunder i. E.ON driver 9 af landets 436 fjernvarmeværker. 5 af disse 9 værker er blandt landets 6 dyreste (kilde: Energitilsynets prisstatistik af 8. marts 2012, redigeret af Slagslunde Fjernvarmelaug).
Det nye energiforlig vil ikke hjælpe os, så længe det, til trods for Energitilsynets udvidede kontrolbeføjelser, stadig er muligt for en monopolvirksomhed som E.ON at forhindre en fuldstændig åbenhed og gennemsigtighed omkring deres budgetter og regnskaber.
Vi besluttede at fokusere denne henvendelse på følgende to emner: Energitilsynets undersøgelse af
E.ON og Varmeforsyningslovens definition af rimelige administrationsudgifter.
Energitilsynet har nu afgivet en tilkendegivelse over for E.ON vedrørende de koncerninterne samarbejdsaftaler mellem E.ON Danmark A/S og datterselskaberne E.ON Produktion A/S og E.ON Varme ApS. Tilkendegivelsen påpeger blandt andet, at omkostningerne til administration og kunderelaterede ydelser hos E.ON’s selskaber er langt højere i forhold til en række barmarksværker, som Energitilsynet har anvendt som sammenligningsgrundlag. Omkostningerne hos barmarksværkerne er i størrelsesordenen det halve. Energitilsynet når derfor frem til, at omkostningerne i henhold til samarbejdsaftalerne med moderselskabet skal nedsættes med 50 % foreløbig for årene 2009 og 2010. Tilkendegivelsen er offentliggjort på Energitilsynets hjemmeside. Vi må som ramte kunder kræve, at denne tilkendegivelse nu fører til en endelig afgørelse, og at vi snarest får vore penge retur og fremtidige varmeregninger nedsat. Vi kan ikke finde os i, at sagen trækkes yderligere i langdrag. Det må ikke gå som for en tilsvarende tilkendegivelse fra Energitilsynet af 22.6.2009, som til dato ikke har ført til fald i E.ON’s varmepriser – tværtimod er prisen steget yderligere.
Undersøgelsen har som bekendt stået på siden 2008, og den er af både dig og tidligere Energiminister Lykke Friis benyttet som argument for, at I ikke har kunnet svare på vore henvendelser. Nu må det være slut. Vi minder om, at du selv – ved et møde på Grundtvigs Højskole den 31.1.2012 – har lovet os, at E.ON-undersøgelsen ville være tilendebragt i indeværende sommer.
Af Energitilsynets tilkendegivelse ses det, at E.ON’s udgifter til advokathjælp – for eksempel til at imødegå ovenstående eller til at føre retssager mod kunder - tilsyneladende væltes direkte over på kundernes varmeregninger. Hvis det er rigtigt, at Varmeforsyningslovens prisbestemmelser ikke er til hinder for det, så er der noget rivende galt med Varmeforsyningsloven. Det strider mod enhver retsbevidsthed, at brugerne skal betale advokatudgifterne på begge sider, når en tvist mellem et energiselskab og en bruger skal afgøres. Så må Varmeforsyningsloven laves om, som du selv udtrykte det på Grundtvigs Højskole. Varmeforsyningsloven er for svag i forhold til kommercielle energileverandører.
Vi håber og tror, du vil gå seriøst ind i et svar og en reaktion på de urimeligheder, vi her har påpeget.
 
På vegne af E.ON’s fjernvarmekunder i Gørløse, Hjortekær, Skævinge, Slagslunde og Ørslev-Terslev.
Kaj Madsen
Formand for Slagslunde Fjernvarmelaug
Tranemosevej 2, Slagslunde
3660 Stenløse.
 
PS. Kopi af denne henvendelse er sendt til Folketingets Klima-, Energi-, og Bygningsudvalg og til pressen.